L'ORIGINE                                     22/05/2021 -30/05/2021 Begijnhof HASSELT Zuivelmarkt 33

60 tekeningen

Ester KENIS (St-Truiden 1981) volgde de kunsthumaniora aan St Lucas te Brussel waarna ze mode ging studeren aan het KASK te Antwerpen. Na een jaar schakelde ze over naar Fotografie en behaalde haar Master in 2004 eveneens aan de Antwerpse Academie voor Schone Kunsten. Initieel beperkte haar medium zich tot louter fotografie maar dit breidde zich over de jaren uit tot tekeningen, collages, assemblage en dies meer.

Kenis verkent de grenzen tussen figuratief en abstract in haar tekeningen en evoceert de vaak absurde wereld in haar collages en assemblages. Humor en (zelf-)relativering voeren als een rode draad doorheen haar werk.

Ester werd al op vroege leeftijd ondergedompeld in de kunsten, o.a. door haar vader Jan Kenis (1951-1997) die jarenlang actief was in de Limburgse kunstscene en verschillende tentoonstellingen cureerde, w.o. "Woord & Beeld in de Belgische Kunst" in het toenmalig MUHKA in 1992. Jan Kenis was een mystieke anarchist en het oeuvre van zijn dochter leunt aan bij deze vreemde combinatie van interesse en standpunt. Het werk van Kenis is toegankelijk en speels maar heeft een ernstige en zelfs een beetje donkere ondertoon die een diepe betrokkenheid in de aard der dingen verraadt en een ernstige interne dialoog bloot legt.

(Kris Kenis, Antwerpen, april 2021)


Facebook Ester Kenis